Viikonloppu kului hienoissa merkeissä: Suomen yrittäjien nuorten yrittäjien verkostoitumistapahtuma GeTTogetherissä! Olin itse mukana järjestämässä tapahtumaa luottamustehtävieni kautta ja olen ainakin itse valtavan tyytyväinen lopputulokseen. Perjantaina viikonloppu alkoi mukavalla verkostoitumisillalla Liedon Vanhalinnan luonnonkauniissa maisemassa, ja lauantaina tapahtuma jatkui seminaarin merkeissä Turun Logomossa.
Seminaarissa yrittäjyydestä
Aamun ensimmäinen puhuja oli Hans-Peter Siefen Nordic Business Forumista. Oli mielenkiintoista kuulla tämän kansainvälisiä puhujia Suomeen tuovan yrityksen taustaa – ja mistä kaikki sai alkunsa. Ensimmäistä kertaa myyntikoulutukseen osallistuessaan Hans-Peter oli miettinyt, että haluaisi joskus vielä järjestää ison koulutustapahtuman. Hänestä ei ikinä pitänyt tulla bisnesmiestä, saati yrittäjää, mutta sille tielle hänkin lopulta päätyi ja erittäin onnistuneesti vielä. Siefen muistutti, että meillä kaikilla on mahdollisuus kontaktoida ihan ketä tahansa eli voimme saada ihmeitä aikaiseksi: hän soitti jännittävän puhelun Al Goren toimistoon ja onnistui saamaan hänet Suomeen. Onnistumisia tapahtuu, kun tavoitteet ovat realistisia lyhyellä aikavälillä mutta kun muistetaan unelmoida hullusti pidemmällä aikavälillä!
Seuraavaksi vuorossa oli futuristi Elina Hiltunen, joka toi esille suunnittelun ja tulevaisuuden varalle valmistautumisen tärkeyden. Ennakointi ei aina ole helppoa, mutta esityksessään Hiltunen toi esille mm. hiljaisten signaalien tärkeyden. Hänen mukaansa esimerkiksi ulkomailla matkustaessaan törmää usein uusiin asioihin, jotka ovat tuloillaan Suomeen. Hiljaisia signaaleja löytää kaikkialta: nykyisin helposti myös sosiaalisesta mediasta.
Kolmantena puheenvuoronsa piti Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Rami Aarikka. Hänen esityksensä oli aivan loistava! Kuten Twitteristä saimme lukea:
Sori, ei pysty twiittaamaan – Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Rami Aarikka niin huikea tarinoitsija, tämä kannattaisi kuulla itse 😀#GETTO13
— Suomen Yrittäjät (@suomenyrittajat) 18. toukokuuta 2013
Mainittakoon, että Aarikan mielestä paras toimintastrategia on sellainen, josta itse pitää. Asioita tapahtuu vain tekemällä ja kokeilemalla. Niin voi osua myös kultasuoneen – kuten kehittää huomaamattaan gluteenittoman oluen, jollaista isot toimijat olivat kehittäneet miljoonabudjetilla. Aarikka toi myös esille, ettei yrityksen ensimmäinen osakeanti onnistunut ihan odotusten mukaisesti. Toisaalta hän lohkaisi, että jos he olisivat saaneet kymmenen miljoonaa kättelyssä osakeannissa, niin rahoille olisi helposti keksitty turhempaakin käyttöä. Tiukemmalla budjetilla siirtoja piti miettiä tarkemmin ja toimintaa kehitettiin tasaisella tahdilla.
Sitten vuorossa olikin jo kuuro rap-artisti Signmark eli Marko Vuorenheimo. Hänen tarinansa isojen esteiden ylittämisestä kosketti. Koulussa kuurot eivät saaneet osallistua musiikinopetukseen ja rehtori käski nuorta poikaa hyväksymään tilanteen ja luovuttavan ”koska musiikki ei ole kuurojen juttu”. Markon isää oli myös koulussa rangaistu fyysisesti viittomisesta – se ei ollut aikanaan hyväksyttyä! Nykyisin ajat ovat muuttuneet, mutta syrjintää ja turhia esteitä asetetaan vieläkin luoville ja innostuneille ihmisille. Vuorenheimo toi esille oman onnistumistarinansa – hänen kappaleensa Smells like victory on omistettu niille, jotka ovat epäilleet hänen kykyänsä onnistua. Vuorenheimo toi hienolla tavalla esille, miten pienistä asioista on seurannut suurempia – pienestä keikasta poiki isompi ja pienestä lehtiartikkelista valtavan iso artikkeli sanomalehteen. Hän kehoittikin meitä kaikkia olemaan iloisia pienistä asioista, koska ne voivat aina johtaa isompiin seuraamuksiin. Hän myös totesi, että vain epäonnistumalla oppii onnistumaan. Totta!
Paneelissa ajankohtaista yrittäjyyden kentältä
Seminaaripäivä jatkui lounaalla ja avokonttoriosuudella, joissa osallistujat saivat konkreettista tukea oman yritystoimintansa kehittämiseen. Päivän veti yhteen sitten Lotta Baclundin vetämä ja startup-yrittäjien Kim Väisänen (Blancco), Jaakko Alasaarela (ZEF Solutions), Sakari Nahi (Kompozure) ja Mikko Kuitunen (Vincit) tähdittämä Hyvät nainen ja herrat -paneeli. Se järjestettiin hyvät ja huonot uutiset -televisiosarjan konseptilla, eli yrittäjät käsittelivät ajankohtaisia yrittäjyyteen liittyviä asioita. Samalla käytiin läpi hieman osallistujien taustoja ja toimintatapoja yrityksissään. Työnteon ja toimistojen mukavuudesta puhuttiin ja toisaalta siitä, että työnteon pitää olla hauskaa. Tai ainakaan ei saa ottaa päähän. Kuten Vincitin Mikko Kuitunen totesi: ”Pahinta, mitä yrittäjälle voi tapahtua konkurssin jälkeen on, että joutuu takaisin töihin jollekin muulle”.
Sen lisäksi esille nousi hyvä johtaminen. Niin sanottu pull -johtaminen eli yhteisen päämäärän tunteminen ja sen tavoittelu yhdessä on nykyaikana paras tapa motivoida ihmisiä toimimaan. Push -johtaminen taas on sitä, että johtaja joutuu työntämään tekijöitä eteenpäin ja tällöin tavoitteisiin ei ole sisäistä motivaatiota eli niiden tavoittelu ei myöskään aina onnistu niin hyvin. Tavoitteiden asettamista pidettiin tärkeänä: jos tavoite on selvä, kaikki tietävät, kuinka sitä voidaan tavoitella. Yrittäjiä kehoitettiin useampaankin otteeseen ottamaan tavaksi oman tavoitteen kirjaaminen ylös. Alasaarelan mukaan omista tavoitteista ei aina tarvitse kertoa muille, mutta itse täytyy aina tietää, mitä yrittää, koska muuten ei tiedä, mihin suuntaan on edes menossa. Lopuksi yhteenvetona todettiin, että raha ei tee onnelliseksi, vaan se, että saavuttaa asettamansa tavoitteet!
Gaalassa tunnustuspalkintoja
Lauantai-ilta jatkui Tulevaisuuden tekijät -gaalan merkeissä. Juhlassa puhuttiin yrittäjyyden tärkeydestä ja toisaalta yhteiskunnan kehittämisestä – yrittäjiä tarvitaan Suomessa entistä enemmän, jotta saamme ylläpidettyä nykyisen yhteiskuntajärjestyksemme. Toisaalta illan aikana palkittiin ansioituneita yrittäjiä, sekä Varsinais-Suomen Vuoden nuori yrittäjä että Suomen vuoden nuori yrittäjä. Näistä palkituista voit lukea lisää tapahtuman blogista sekä Varsinais-Suomen Yrittäjänuorten blogista.
Itse sain kunnian jakaa Aktivisti 2013 -palkinnon Lapin yrittäjien Heidi Alariestolle, joka on ansiokkaasti ollut kehittämässä nuorten yrittäjien toimintaa. Ilta jatkui leppoisissa merkeissä hyvän ruuan ja seuran parissa, ja illan kruunasi Maailman Pienimmän Bilebändin keikka ”Small band, big sound”! Viikonloppu oli erittäin onnistunut ja nyt jäämme sitten odottelemaan ensi vuoden GeTTogetheriä. 🙂